Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliği (Seri No: 49)

GÜNCEL MEVZUAT

 

Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebligi (Seri No: 49)

 

(27.12.2016) 
 

 
 

27 Aralik 2016 SALI
 

Resmî Gazete
 

Sayi : 29931

 

TEBLIG

Maliye Bakanligi (Gelir Idaresi Baskanligi)’ndan:


BELEDIYE GELIRLERI KANUNU GENEL TEBLIGI
(SERI NO: 49)

Amaç ve kapsam
MADDE 1 – (1) Bu Tebligin amaci, 1/1/2017 tarihinden itibaren konutlar ile isyerleri ve diger sekilde kullanilan binalara ait çevre temizlik vergisi tutarlarinin tespit ve ilan edilmesidir.
Dayanak


MADDE 2 – (1) 26/5/1981 tarihli ve 2464 sayili Belediye Gelirleri Kanununun mükerrer 44 üncü maddesinde, belediye sinirlari ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, isyeri ve diger sekillerde kullanilan binalarin çevre temizlik vergisine tabi oldugu; konutlara ait çevre temizlik vergisinin, su tüketim miktari esas alinmak suretiyle metreküp basina büyüksehirlerde 15 kurus, diger yerlerde 12 kurus olarak hesaplanacagi; isyerleri ve diger sekilde kullanilan binalara ait çevre temizlik vergisinin maddede belirtilen tarifeye göre alinacagi ve büyüksehirlerde % 25 artirimli uygulanacagi; bu maddede yer alan tutarlarin her yil yeniden degerleme oraninda artirilacagi ve bu tutarlarin belirlenmesinde, vergi tutarlarinin yüzde besini asmayan kesirlerin dikkate alinmayacagi hüküm altina alinmistir.


(2) Bakanligimizca 2016 yili için yeniden degerleme orani %3,83 (üç virgül seksen üç) olarak tespit edilmis ve 11/11/2016 tarihli ve 29885 sayili Resmî Gazete’de yayimlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebligi (Sira No: 474) ile ilan edilmis bulunmaktadir.
 

(3) Buna göre; 1/1/2017 tarihinden itibaren konutlar ile isyerleri ve diger sekilde kullanilan binalara ait çevre temizlik vergisi bu Tebligde belirlenen tutarlara göre tahsil edilecektir.
Konutlara ait çevre temizlik vergisi

 

MADDE 3 – (1) Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktari esas alinmak suretiyle metreküp basina büyüksehir belediyelerinde 28 kurus, diger belediyelerde 21 kurus olarak hesaplanacaktir.
 

(2) Diger taraftan, belediyenin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan ancak, su ihtiyacini belediyece veya büyüksehir belediyelerine bagli su ve kanalizasyon idarelerince tesis edilmis su sebekesi haricinden karsilayan konutlara iliskin çevre temizlik vergisi, asagida yer alan ilgili tarifelerin yedinci grubunun belediye meclislerince en son intibak ettirilen derecelere ait tutarlar üzerinden tahakkuk ettirilecektir.
Isyerleri ve diger sekilde kullanilan binalara ait çevre temizlik vergisi

 

MADDE 4 –

(1) Isyerleri ve diger sekilde kullanilan binalara ait çevre temizlik vergisi, büyüksehir belediyeleri ve büyüksehir belediyeleri disindaki belediyelerde asagidaki tarifelere göre uygulanacaktir.
 

(a) Büyüksehir belediyeleri disindaki belediyelerde uygulanacak çevre temizlik vergisi tarifesi:
Büyüksehir belediyeleri disindaki belediyelerde uygulanacak olan çevre temizlik vergisi tarifesi asagida yer almaktadir.


(b) Büyüksehir belediyelerinde uygulanacak çevre temizlik vergisi tarifesi:
2464 sayili Kanunun mükerrer 44 üncü maddesinin besinci fikrasina göre, büyüksehir belediyelerinde çevre temizlik vergisi, diger belediyelerde uygulanan çevre temizlik vergisi tutarlari %25 artirilarak hesaplanacaktir. Buna göre 
büyüksehir belediyelerinde uygulanacak olan çevre temizlik vergisi tarifesi asagida yer almaktadir.

 

 

Indirimli çevre temizlik vergisi uygulamasi
 

MADDE 5 – (1) 2464 sayili Kanunun mükerrer 44 üncü maddesinin on ikinci fikrasinda, “Bakanlar Kurulu; besinci fikradaki tarifede yer alan bina gruplarini belirlemeye ve bu maddenin dördüncü ve besinci fikralarinda yer alan tutarlari yöreler, belediyelerin nüfuslari ve bina gruplari itibariyla ayri ayri dörtte birine kadar indirmeye veya yarisina kadar artirmaya yetkilidir.” hükmü yer almaktadir.
 

(2) Bu hükmün verdigi yetkiye dayanilarak yürürlüge konulan 13/12/2005 tarihli ve 2005/9817 sayili Bakanlar Kurulu Kararinin ekindeki Kararin 7 nci maddesine göre; konut, isyeri ve diger sekilde kullanilan binalar için belirlenen tutarlar, büyüksehir belediye sinirlari içinde bulunanlar hariç olmak üzere kalkinmada öncelikli yörelerdeki belediyeler ile nüfusu 5.000’den az olan belediyelerde %50 indirimli olarak uygulanacaktir.
 

(3) Buna göre, kalkinmada öncelikli yörelerdeki belediyeler ile nüfusu 5.000’den az olan belediyelerde bulunan konutlara ait çevre temizlik vergisi su tüketim miktari esas alinmak suretiyle metreküp basina 10 kurus olarak hesaplanacak; isyeri ve diger sekillerde kullanilan binalara ait çevre temizlik vergisi tutarlari ise asagidaki tarifeye göre hesaplanacaktir.

 

 

 

Yürürlük


MADDE 6 – (1) Bu Teblig 1/1/2017 tarihinde yürürlüge girer.

Yürütme

MADDE 7 – (1) Bu Teblig hükümlerini Maliye Bakani yürütür.